Aktivno uključivanje građana u proces donošenja gradskog proračuna
2020. godina
2019. godina
2018. godina
2017. godina
2016. godina
2015. godina
2014. godina
Preuzmi PDF

Najpoznatiji istraživač participativnog budžetiranja 18.3. u Pazinu

Giovanni Allegretti, najpoznatiji istraživač participativnog budžetiranja, profesor na Sveučilištu Coimbra u Portugalu, održat će u srijedu, 18.ožujka 2015., interaktivno predavanje na temu “Građani – aktivni u punjenju proračuna: kako ga nadzirati i odlučivati o njegovoj raspodjeli?” Predavanje će se održati od 12 do 14 sati u dvorani Istra u Spomen Domu.

Prof. Allegretti predstaviti će nastanak i razvoj participativnog budžetiranja, naučene lekcije iz drugih gradova uz osvrt na pazinski primjer, te zaključiti s glavnim izazovima i preporukama za učinkovito participativno budžetiranje i njegovu održivost iz perspektive jedinica lokalne samouprave i građana. Pitanja i komentari iz publike su dobrodošli.
Predavanje je besplatno i otvoreno za sve zainteresirane, a organiziran je i prijevod s talijanskog na hrvatski jezik. Moderator je Igor Bajok.

Giovanni Allegretti je arhitekt, planer i viši istraživač u Centru za društvena istraživanja na Sveučilištu Coimbra u Portugalu. Do 2006. godine bio je asistent profesor na Sveučilištu u Firenci, gdje je i doktorirao. U mandatu 2014-2019 ko-direktor je neovisnog tijela za sudjelovanje građana u Toskani. Njegove glavne teme istraživanja, o kojima je objavio niz članaka, eseja i knjiga na različitim jezicima, o kojima drži edukacije te obavlja procjene za institucije kao što su Svjetska banka, UCLG, UN-Habitat i Vijeće Europe, su: participativni budžeti, lokalni građanski nadzor i tehnike za građansku participaciju u urbanom planiranju.

Više informacija možete pronaći na:
http://h-alter.org/vijesti/demistifikacijom-budzeta-do-vise-demokracije

http://www.forum.tm/vijesti/allegretti-kada-bi-mogli-odlucivati-o-trosenju-proracunskog-novca-gradani-bi-mozda-vratili