Aktivno uključivanje građana u proces donošenja gradskog proračuna
2020. godina
2019. godina
2018. godina
2017. godina
2016. godina
2015. godina
2014. godina
Preuzmi PDF

“Da građani shvate da je to njihov proračun, njihov novac”: projekt “Pazi(n), proračun!” u svibnju predstavljen u gradskoj vijećnici

Pred 40-tak predstavnika gradskih institucija, udruga, gradskoga vijeća, vijeća mjesnih odbora i medija, 7. svibnja predstavljen je projekt „Pazi(n) proračun!“ kojega Grad Pazin provodi tijekom 2014. godine u partnerstvu sa udrugom Gong kao nositeljem projekta, i   Društvom „Naša djeca“ Pazin, kao partnerom, te suradnicima – Institutom za javne financije i Udrugom gradova. Riječ je o projektu čiji je cilj da se u proces donošenja gradskog proračuna za 2015. godinu aktivnije uključe građani i javnost Pazina.

Nakon uvodnog obraćanja Maje Stranić – Grah, pročelnice Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i proračun, prisutnima se je obratila dr.sc. Mihaela Bronić iz Instituta za javne financije koja je detaljnije pojasnila što je participativno donošenje proračuna, zašto je važno, koji su modeli participativnog donošenja proračuna te koje su mogućnosti da se građani uključe u donošenje proračuna na lokalnoj razini. Bronić je pri tom naglasila da se ovim procesom građani educiraju o proračunu, te pravima i obvezama svih sudionika proračunskog procesa, podiže se politička kultura i jača povjerenje građana u jedinice lokalne samouprave, dok sam Grad poboljšava komunikaciju između građana i jedinica lokalne samouprave, omogućava pravedniju distribuciju financijskih resursa, društvenu jednakost i ravnopravnost te promovira transparentnost i odgovornost.

Suzana Jašić, predsjednica Vijeća Gonga, detaljnije je prezentirala sam projekt i faze njegovog provođenja u Pazinu, naglasivši kako Grad Pazin nije slučajno odabran za partnera, već upravo zahvaljujući prethodnoj dobroj suradnji i otvorenosti Grada, budući da je visoka razina suradnje preduvjet za uspješnu realizaciju projekta. Pojasnila je kako je u projektu riječ o razvoju inovativnog modela informiranja i konzultiranja sa zainteresiranom javnošću na lokalnoj razini u skladu s Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata koji je donijela Vlada RH , koji će biti testiran tijekom procesa donošenja godišnjeg budžeta Grada Pazina. S obzirom da je riječ o prvom takvom projektu u Hrvatskoj, razvijeni model, kao i iskustvo stečeno tijekom implementacije, bit će predstavljeni na edukaciji za zainteresirane jedinice lokalne samouprave i OCD-e koji će djelovati kroz partnerstva. Na kraju izlaganja Suzana Jašić je naglasila „nadamo se da će na jesen pobjeđivati argumenti kako bismo dali dobar primjer za planiranje i provođenje javnih politika.“

Partner na projektu je i Društvo „Naša djeca“ Pazin čija je predstavnica Tamara Damijanić istaknula dobru suradnju Grada Pazina sa lokalnim udrugama, kao i razvijenu svijest o važnosti partnerstva s civilnim sektorom, što dokazuju i usvojena „Povelja o suradnji Grada Pazina i civilnoga društva“ te nedavno osnovan Odbor za koordinaciju suradnje Grada Pazina i organizacija civilnog društva. Dio projekta bit će i suradnja Grada sa udrugama u procesu donošenja pravila za financiranje udruga.

Prisutnima se je na kraju obratio i gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić koji je izrazio snažnu podršku projektu izrazivši nadu da će se građani aktivno uključiti u proces donošenja proračuna za 2015. godinu zbog važnosti „da građani shvate da je to njihov proračun, njihov novac“. Grad Pazin je prema istraživanju Instituta za javne financije o otvorenosti proračuna prema građanima ušao među sedam najotvorenijih gradove u Hrvatskoj a ovaj je projekt korak dalje u promicanju otvorenosti i transparentnosti.

Projekt je financiran iz Europskih fondova (Operational Programme Human Resource Development, Second Version, Instrument for Pre-Accession Assistance) čija je ukupna vrijednost je 69.243,45 eura, od čega Europska unija sufinancira 85%. (izvor: www.pazin.hr)