Aktivno uključivanje građana u proces donošenja gradskog proračuna
2020. godina
2019. godina
2018. godina
2017. godina
2016. godina
2015. godina
2014. godina
Preuzmi PDF

Građani i građanke Pazina uključite se u zajedničko donošenje proračuna za 2017. godinu!

Pazin proračun 23.06. (5)Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić je danas, 23.06.2016. godine na konferenciji za medije održanoj u Gradu Pazinu najavio novi, treći ciklus projekta „Pazi(n) proračun!“. Riječ je o projektu koji je po prvi puta proveden 2014. godine, s ciljem uključivanja građana u proces donošenja gradskog proračuna.

Gradonačelnik je pozvao sve građane i građanke Grada Pazina da do 1. kolovoza 2016. godine osobno, e-mailom ili poštom dostave Gradu Pazinu prijedloge malih komunalnih akcija za koje smatraju da ih je potrebno provesti na području njihovog Mjesnog odbora.

Osim putem medija i društvenih mreža građani će o mogućnosti dostave prijedloga biti obaviješteni i putem informativnih letaka.

Nakon isteka roka za dostavu prijedloga, pri čemu svaki građanin ima pravo uputiti neograničeni broj prijedloga, gradske će službe analizirati svaki pristigli prijedlog (mogućnost provedbe, potrebna financijska sredstva i sl.). Gradonačelnik Grada Pazina i gradski službenici predstavit će analizu pristiglih prijedloga građanima na javnim raspravama koje će se održavati u tijekom rujna u svim mjesnim odborima iz kojih su pristigli prijedlozi. Nakon prezentacije i argumentacije prisutni građani glasovanjem će odlučiti koji će od prijedloga biti uvršten u Proračun i realiziran u 2017. godini.

Protekle dvije godine od kada Grad Pazin provodi ovaj projekt uključivanja građana u donošenje proračuna mjesnim odborima je na raspolaganju bilo ukupno 300.000,00 kuna.  Na zamolbu građana te radi poboljšanja uspješnosti projekta i poticanja motivacije građana na sudjelovanje ove je godine Grad Pazin odlučio povisiti iznos. Građani će tako na javnim raspravama koje će uslijediti direktno odlučivati o načinu utroška 500.000,00 kuna.

Novitet koji Grad Pazin uključuje u ovaj projekt je predstavljanje četiri značajnija investicijska projekta: izgradnja doma za starije i nemoćne, autobusnog kolodvora, dogradnja Osnovne škole i Plan upravljanja zaštićenim područjem Pazinčice. Nakon predstavljanja ovih projekata građani će moći glasati za onaj koji smatraju prioritetom. Cilj Grada Pazina je osim predstavljanja projekata dobiti rang listu prioriteta prema mišljenjima građana.

Kako se uključiti?

 

  • Preuzmite obrazac „Prijedlog male komunalne akcije“ u prilogu ili u gradskoj upravi Grada Pazina;
  • Ispunite obrazac i dostavite ga u razdoblju do 1. kolovoza 2016. godine:

e-mailom na: [email protected]; poštom ili osobno na: Grad Pazin, Družbe Sv. Ćirila i Metoda 10, 52000 Pazin, s naznakom „Pazi(n) proračun“.

Obrazac Prijedlog Male komunalne akcije