Aktivno uključivanje građana u proces donošenja gradskog proračuna
2020. godina
2019. godina
2018. godina
2017. godina
2016. godina
2015. godina
2014. godina
Preuzmi PDF

Održana javna rasprava na Starom Pazinu

Dječja igrališta u Zagrebačkoj ulici i naselju Bertoši izabrani za najpotrebnije male komunalne akcije

Među 12 pristiglih prijedloga s područja Mjesnog odbora Stari Pazin, na sinoć (16.rujna 2014.) održanoj javnoj tribini u prostorijama tog Mjesnog odbora u okviru projekta Pazi(n) proračun! građani su izglasali dva prioriteta – sanaciju dječjeg igrališta u Zagrebačkoj ulici te izgradnju novog u naselju Bertoši.
Na ovoj, prvoj u nizu održanoj javnoj raspravi, u kojima sudjeluju mještani mjesnih odbora i odlučuju o tome koja je mala komunalna akcija prioritet za financiranje iz gradskog proračuna u narednoj godini šest je prijedloga izlazilo izvan okvira malih komunalnih akcija dok se je o šest prijedloga na kraju rasprave glasalo. Predstavnici gradske uprave dali su obrazloženje svih prijedloga – zbog čega neki izlaze iz okvira malih komunalnih akcija i na koji način ih se može uvrstiti u proračun, te koja je procijenjena vrijednost svakog prijedloga. Građani su imali priliku svoje prijedloge uputiti Gradu Pazinu do polovice kolovoza nakon čega je radni tim sačinjen od službenika svih upravnih odjela analizirao sve zaprimljene prijave kako bi o svakoj od njih građani dobili povratnu informaciju u uvodnome dijelu javne rasprave.

Nakon prezentacije, uslijedila je rasprava među 30-ak prisutnih mještana uz argumentaciju malih komunalnih akcija te glasanje za maksimalno dva prijedloga. „Pobjedu“ su odnijeli prijedlozi sanacije dječjeg igrališta u Zagrebačkoj ulici i izgradnja novog dječjeg igrališta i klupe u naselju Bertoši (Vela lokva). Ukupna vrijednost ovih malih komunalnih akcija je oko 40.000 kuna koliko je dodijeljeno Mjesnom odboru Stari Pazin kao drugom najnaseljenijem mjesnom odboru na području Grada Pazina. Sveukupno će mjesnim odborima biti dodijeljeno ukupno 300.000 kuna o kojima će građani direktno odlučivati na javnim raspravama.

Na samom početku javne rasprave Suzana Jašić iz udruge Gong dala je nekoliko uvodnih informacija o samom projektu, njegovom tijeku i ciljevima, nakon čega je Maja Stranić-Grah, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun ukratko prisutnima objasnila Proračun Grada Pazina, način na koji se kreira, te sustav prihoda i rashoda odnosno kako se proračun puni i na koji način se prihodi mogu trošiti. Moderator rasprave je bio Igor Bajok.
Posljednjih 40-tak minuta javne rasprave posvećeno je tekućim problemima i potrebama mjesnog odbora, sa naglaskom na velike zahvate komunalne infrastrukture poput javne rasvjete, sanacije prometnica, kanalizacije i slično. Na sve upite odgovore je dao pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno planiranje i graditeljstvo Daniel Maurović.

U sklopu projekta Pazi(n) Proračun! kojeg u partnerstvu provode udruga Gong, Grad Pazin i Društvo Naša djeca Pazin, slijedeće po redu javne rasprave bit će održane u četvrtak, 18. rujna 2014. s početkom 18 sati za Mjesni odbor Zabrežani te u 20 sati istog dana za Mjesni odbor Heki. Obje će biti održane u starim školama u tim mjestima.

Zapisnik s održane rasprave

Preuzmi prezentaciju s rasprave