Aktivno uključivanje građana u proces donošenja gradskog proračuna
2020. godina
2019. godina
2018. godina
2017. godina
2016. godina
2015. godina
2014. godina
Preuzmi PDF

Održane javne rasprave: Zarečje/Grdoselo i Lindar

Listic1Mještani Zarečja o Pazi(n) Proračunu: „Netko ipak sasluša ljude“

Na jučer (24.09.2014.) održanoj javnoj raspravi o odabiru malih komunalnih akcija koje su mještani predložili kao prioritetne u mjesnom odboru Zarečje sudjelovalo je 20-tak osoba. Zbog relativno malog broja prijava iz Zarečja i iz Grdosela, ova su dva mjesna odbora udružena jednu javnu raspravu.  Nakon Zarečja uslijedila je javna rasprava u mjesnom odboru Lindar, sa dosad najboljom posjećenosti i interesom od 40-tak mještana.


Nakon uvodnih riječi o projektu Pazi(n) proračun! u sklopu kojega se odvijaju javne rasprave, njegovom tijeku i ciljevima te kratkog upoznavanja sa Proračunom Grada Pazina, izvorima prihoda i vrstama rashoda te procedurom donošenja proračuna, Predstavnica Gonga i predstavnice Grada Pazina predstavile se mještanima prijedloge koje su tijekom srpnja i kolovoza pristigli s područja njihovih mjesnih odbora.

S područja Grdosela pristigla su tek dva zahtjeva, od kojih je za jedan prijedlog (dječji park) upitno vlasništvo terena na kojemu se park predlaže pa stoga automatski u proračun ulazi drugi prijedlog – izgradnja sanitarnog čvora u zgradi stare škole.

S područja Zarečja pristiglo je šest prijedloga, od kojih čak petero prelaze okvire male komunalne akcije a odnose se na značajniju komunalnu infrastrukturu poput asfaltiranja ceste, izgradnje kanalizacije i sl. Predložena mala komunalna akcija uređenja boćarskog terena je tako, uz kraću raspravu prihvaćena od strane mještana. S obzirom na relativno brzu proceduru odabira malih komunalnih akcija veći dio javne rasprave iskorišten je za razgovor o drugim problemima koje muče mještane mjesnog odbora.
Među prioritete za rješavanje mještani naglašavaju problem nedostatka kanalizacije, loše održavane ceste kroz naselje i potrebu za izgradnjom nove, problem zakrčenih javnih puteva prema njivama, te problem nedostatka kapelice i, prema mišljenju prisutnih neadekvatan plan za lokaciju nove kapelice. Osim komunalnih problema mještani izražavaju nezadovoljstvo dostupnosti informacija i komunikacijom za vijećem mjesnog odbora ali i sa nadležnim službama u Gradu i komunalnom poduzeću pa zbog toga traže zbor građana na kojemu će moći postaviti pitanja i dobiti odgovore o problemima koje ih muče. Na javnoj raspravi mogla su se čuti i pitanja o komunalnoj naknadi (kako je i zbog čega Zarečje prebačeno u zonu 1), što financiraju kada plaćaju naknadu Hrvatskim vodama, kakva je komunikacija između Grada i Istarskog vodozaštitnog sustava d.o.o., i slična.Gdje je bilo moguće mještani su dobili odgovore odmah dok će odgovore na preostala pitanja predstavnici Grada uputiti mještanima putem predstavnika u vijeću mjesnog odbora.
Lindar1Javnu raspravu u mjesnom odboru Lindar odlikovala je veća posjećenost nego u ostalim mjesnim odborima, veći broj mlađe populacije i prisustvo gradonačelnika koji je stanovnik ovog mjesnog odbora, a čije su prisustvo sumještani iskoristili za direktno dobivanje nekih odgovora.
S područja ovog mjesnog odbora pristiglo je 6 prijedloga od kojih je je za četvero procijenjeno da prelaze okvire male komunalne akcije. Primjedbom mještana o krivoj procjeni jedan je prijedlog prihvaćen (nabavka sanitarnog kontejnera uz igralište) kao mala komunalna akcija te stavljen na glasanje uz druga dva prijedloga – postavljanje ležećih policajaca u naselju i postavljanje kanti za pseći izmet na lokacijama gdje se okupljaju djeca. Uvjerljivom većinom glasova mještani su izabrali nabavku sanitarnog kontejnera.
Od ostalih pitanja koji se tiču većih zahvata na komunalnoj infrastrukturi mještani Lindara, kao što je bio slučaj i u drugim mjesnim odborima, postavljaju pitanje nedostatne javne rasvjete, međutim tu se je postavilo i pitanje uštede energije i mogućnosti postavljanja ekološke rasvjete sa solarnim napajanjem. Uz već ustaljene probleme u mjesnim odborima koji se odnose na nedostatak javne rasvjete, kanalizacije i potrebe za proširenjem groblja, mještani Lindara iskazuju i veći interes za zajedničke prostore za druženje mještana. Tako je istaknuta potreba za temeljitom sanacijom prostora stare škole kao mjesta okupljanja, osobito zamjena vanjske stolarije, zatim potreba za daljnjim uređenjem igrališta ali i nužnost sanacije ruševnih kuća koje predstavljaju opasnost za prolaznike, osobito djecu koja se tamo igraju.

Na kraju javne rasprave prisutni građani i građanke su u anonimnim evaluacijama u većini iskazali izrazito dobru razinu informiranosti o ovom projektu, pozitivan stav o tome kako je uključivanje građana u odlučivanje oko izrade proračuna važno, odnosno iznimno važno. Naročito izražavaju potrebu za češćim okupljanjima mještana: “Da bude više takvih rasprava…”

Zapisnik s održane rasprave: Zarečje/Grdoselo
Odgovori UO za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Pazina na pitanja postavljena na javnoj raspravi

Zapisnik s održane rasprave u Lindaru

Preuzmi prezentaciju s javne rasprave – Zarečje/Grdoselo
Preuzmi prezentaciju s javne rasprave – Lindar