Aktivno uključivanje građana u proces donošenja gradskog proračuna
2020. godina
2019. godina
2018. godina
2017. godina
2016. godina
2015. godina
2014. godina
Preuzmi PDF

HTV: Pazi(n), proračun – građani suodlučuju

U Hrvatskoj postoji grad u kojemu građani suodlučuju o troškovima gradskoga proračuna. Zajedno s lokalnim političarima dogovaraju što će se graditi, popravljati i trošiti, gdje, kada i zašto.

Pazin je GONG, kao pokretač eksperimentalnog projekta uključivanja građana u proces donošenja gradskog proračuna, izabrao zbog optimalne veličine, ali i zbog političkog konteksta, kažu. Gradonačelnik iz jedne stranke, bez većine u Gradskom vijeću i s jakom opozicijom.

Prva faza rasprava po mjesnim odborima je završena, na redu su sektorske rasprave.
Čiju ulicu treba asfaltirati, gdje treba postaviti nove cijevi, ali dovoljno uštedjeti da se uredi park, pitanja su koja su zainteresirani građani postavljali na raspravama u 12 pazinskih mjesnih odbora.

Tema socijalne skrbi i zdravstva privukla je manji broj direktno zainteresiranih, uglavnom predstavnika gradskih institucija i udruga. Izdvojilo se tek nekoliko pitanja – o pomoći umirovljenicima i koliko će pazinski proračun pratiti Nacionalnu strategiju za osobe s invaliditetom, od uklanjanja arhitekstonskih barijera do zapošljavanja. Treba hitno urediti i Dom zdravlja čija je jedna zgrada potpuno energetski neučinkovita.

Pitanja su saslušana, a koliko će biti uvažena i uvrštena u proračun Grada Pazina za 2015., znat će se pred kraje ove godine.

Izvor i video prilog:
http://vijesti.hrt.hr/pazin-proracun-graani-suodlucuju