Aktivno uključivanje građana u proces donošenja gradskog proračuna
2020. godina
2019. godina
2018. godina
2017. godina
2016. godina
2015. godina
2014. godina
Preuzmi PDF

Pazi(n) proračun! među najboljim primjerima dobre prakse u Europi

Dana 3. listopada 2017. godine započet je URBACT City festival u Tallinnu (Estonija) gdje je Gradu Pazinu za provedbu projekta Pazi(n) proračun! službeno uručeno priznanje za titulu URBACT-ovog grada dobre prakse. Ono što će uslijediti je predstavljanje projekta drugim gradovima Europe, a to je i prilika da Grad Pazin promovira i istakne svoj rad te poveća svoju vidljivost na području Europe.

Festival okuplja stotine urbanih praktičara i predstavnika gradova s ciljem poboljšanja pristupa održivom urbanom razvoju. Sudionici će imati prilike pronaći potencijalne partnere za nove URBACT-ove mreže za transfer i vratiti se kući s mnoštvo ideja na temu unaprjeđenja svojih gradova bez povećanja troškova. URBACT-ove dobre prakse koje će biti predstavljene na Festivalu već su iskušane i testirane od gradova iz svih dijelova Europe, od Aarhusa u Danskoj do Zaragoze u Španjolskoj. To su praktična rješenja za svakodnevne izazove, kao što su demografske promjene, klimatski i okolišni ciljevi, nezaposlenost i siromaštvo u gradu.

Prošle godine, URBACT je raspisao javni poziv radi prikupljanja održivih i integriranih rješenja za izazove s kojima se suočavaju europski gradovi sa ciljem da se prošire diljem Europe. Zahvaljujući raspisanom pozivu, 219 europskih gradova prijavilo je svoje prakse na temu integriranog urbanog razvoja. Između 270 zaprimljenih prijava, URBACT-ov tim stručnjaka je odabrao 97 primjera dobre prakse koji se provode u gradovima. Grad Pazin i Grad Zagreb su jednini gradovi u Hrvatskoj nagrađeni ovim vrijednim priznanjem za provedbu svojih dobrih praksi.

URBACT definira „dobru praksu“ kao praksu koja dokazano donosi promjene u vidu očekivanih rezultata i može se preporučiti drugima kao dobar model. Dobra praksa isto tako mora biti participativno razvijena, uključujući sve relevantne dionike iz područja primjene dobre prakse. Uspješna provedba prakse mora biti testirana i vrednovana te zaslužuje da se podijeli s drugim gradovima i da im se omogući njena primjena. Sve URBACT-ove dobre prakse dokazano pridonose ostvarenju ciljeva i lako se mogu primijeniti u drugim gradovima. Više o odabranim dobrim praksama na web straniciwww.urbactgoodpractices.eu.