Aktivno uključivanje građana u proces donošenja gradskog proračuna
2020. godina
2019. godina
2018. godina
2017. godina
2016. godina
2015. godina
2014. godina
Preuzmi PDF

“Pazi(n), proračun”, nakon rasprava: rezultati i daljnji koraci, 1. dio

RAZINA MJESNIH ODBORA

U lipnju 2014. građani i građanke pozvani su da šalju prijedloge malih komunalnih akcija za koje smatraju da bi trebali ući u proračun za 2015. godinu. Na Grad Pazin tijekom ljeta pristiglo je preko 100-ak prijedloga koje su gradski službenici razvrstali po mjesnim odborima, ali i po grupama: male komunalne akcije, velike komunalne akcije i redovito održavanje. Svaki od tih zahtjeva je financijski procijenjen te ujedno i poslikan na terenu.

Na svakoj raspravi u mjesnim odborima, predstavnica Grada prezentirala je zahtjeve s područja mjesnog odbora i obrazlagala njihove statuse.
– Svaka od tih prezentacija s obrazloženjima može se pronaći na web stranici www.proracun.pazin.hr ispod zapisnika s tribina održanih po mjesnim odborima.

No, na svakoj raspravi prisutni su građani i građanke dodatno naglašavali neke od problema ili iznosili nove. Kako njihove riječi ne bi bile zaboravljene, pisan je zapisnik. Tako, svaka rasprava iza sebe ima objavljen zapisnik u kojem se vidi koja je prethodno prijavljena mala komunalna akcija, ili više njih, dobila najveći broj glasova prisutnih na tribini te ulazi u proračun za 2015. godinu, ali i o kojim su problemima građani i građanke dodatno raspravljali. Neke su rasprave završile i sa zaključcima o održavanju zborova građana ili pitanjima na koja građani traže odgovore.
– Svaki od navedenih zapisnika možete pronaći na stranici www.proracun.pazin.hr ispod vijesti o održanoj raspravi (pod rubrikom Održano).

REZULTAT RASPRAVA PO MJESNIM ODBORIMA:

– građani izglasali 19 malih komunalnih akcija
– građani upozorili na probleme koji se tiču redovitog održavanja i oni su se već počeli rješavati (Komunalni odjel imao je sastanak na tu temu i podijelio zaduženja)
– u Prijedlog proračuna za 2015. uvršteno još nekoliko prijedloga/problema na koje su građani ukazivali
– građani su na raspravama izglasali još neke zaključke (o zborovima građana).

!!! Ovi podaci nalaze se u dokumentu “Izglasano/istaknuto” u koji objavljujemo ispod ovog teksta.

 

SEKTORSKE RASPRAVE

Održano je 5 sektorskih javnih rasprava na teme socijalno-zdravstvenih potreba, gospodarstva i turizma, javnih potreba u kulturi, odgoja, obrazovanja i sporta te, ponovo, na zahtjev sanih građana, na temu sporta.
Na početku svake rasprave održana je prezentacija o stanju u sektoru i projekcijama za 2015. godinu, a nakon svake rasprave napisan je zapisnik u kojem je opisan tijek rasprave s naglascima i zaključcima svake rasprave.
Sve prezentacije i zapisnici dostupni su na na web stranici www.proracun.pazin.hr pod rubrikom “Održano”

REZULTATI:

Gradski odjeli rasprave su ocijenili važnim izvorom informacija za njihov daljnji rad i odluke oko različitih mjera i natječaja. Konkretno o tome što su poduzeli i odlučili na temelju zaključaka s rasprava, izvijestit će početkom godine.

 

ŠTO SMO PODUZELI NAKON RASPRAVA I ŠTO ĆEMO JOŠ PODUZETI

1. Popis izglasanih komunalnih akcija nalazi se u Gradu i bit će predložen za uvrštenje u proračun za 2015. godinu.

2. Svi zapisnici s rasprava po mjesnim odborima poslani su vijećima mjesnih odbora, ali i gradonačelniku te vijećnicima i vijećnicama u Gradskome vijeću, kojima su poslani i zapisnici sa sektorskih rasprava

3. Odjel za komunalni sustav se prijedlozima koji se tiču redovitog održavanja počeo baviti već po završetku tribina.

Svi ovi materijali (zahtjevi građana, prezentacije te zapisnici) vrijedan su izvor informacija o malim i velikim problemima koji muče građane i građanke, ali i o njihovim iskustvima i prijedlozima, te ostaju na raspolaganju zainteresiranoj javnosti na već spomenutoj stranici.

Svi koji će imati utjecaja na oblikovanje proračuna za 2015. (gradski odjeli, gradonačelnik, odbori, Vijeće) imaju prilike zastupati i uvažiti još neke prijedloge građana.

4. U kojoj se mjeri to dogodilo, izvijestit ćemo vas između dva čitanja proračuna na općoj javnoj raspravi početkom prosinca.

5. Zapisnik s te posljednje javne rasprave bit će ponovo poslan gore navedenima, a nakon izglasavanja proračuna za 2015. godinu javnost će biti upoznata sa svim elementima svog utjecaja na proračun, odnosno što je od prijedloga građana u kojoj fazi uvršteno u proračun, kao i o drugim elementima svog utjecaja na podizanje kvalitete života u gradu i upravljanja Gradom.

 

NAKON IZGLASAVANJA PRORAČUNA

…Proračun će biti javno objavljen na web stranicama. Ne samo to, proračun će biti pojednostavljen vizualizacijama kako bi bio zanimljiviji i razumljiviji.
Praćenje izvršenja proračuna ostaje u zadatku vijećnika i vijećnica, a prijedlog je i da se oformi grupa građana (Građanski odbor) koja bi u 2015. godini pratila izvršenje akcija izglasanih tijekom ovog projekta. O tome nešto kasnije.

MO_izglasano_istaknuto