Aktivno uključivanje građana u proces donošenja gradskog proračuna
2020. godina
2019. godina
2018. godina
2017. godina
2016. godina
2015. godina
2014. godina
Preuzmi PDF

Pazi(n) proračun: Započinje odabir malih komunalnih akcija

Pazin-proracunU utorak, 15. rujna 2015., kreću javne rasprave po mjesnim odborima na kojima će građani moći izabrati najpotrebnije male komunalne akcije za financiranje iz proračuna Grada Pazina u 2016. godini. Prva javna rasprava će se održati za područje Mjesnih odbora Grdoselo i Zarečje u prostorijama mjesnog odbora Grdoselo (biračko mjesto), nakon koje će se nastaviti po ostalim mjesnim odborima.

Pozivamo sve građane da sudjeluju na javnim raspravama i odaberu najznačajniju malu komunalnu akciju za njihov mjesni odbor!

S ciljem aktivnog uključivanja građana u proces donošenja gradskog proračuna, Grad Pazin i ove godine provodi projekt „Pazi(n) proračun!“ u svrhu transparentnog raspolaganja proračunskim sredstvima i uključivanja građana u donošenje odluka. Građanke i građani s područja Pazina mogli su od polovice lipnja do kraja srpnja e-mailom, poštom ili osobnim dolaskom u Grad Pazin, predložiti komunalne akcije na području svog mjesnog odbora za koje smatraju da trebaju ući u proračun za 2016. godinu, s ciljem da na tribinama/javnim raspravama u rujnu o tim prijedlozima raspravljaju i glasaju

Tijekom cijelog razdoblja, građani su o mogućnosti sudjelovanja informirani i poticani putem radio najava i internet stranice, kao i kroz osobne kontakte i razgovore s predstavnicima vijeća mjesnih odbora. Dodatno, uz račune za komunalne naknade u lipnju je na adrese 2 600 kućanstava poslan je informativni letak o projektu sa pozivom za dostavu prijedloga do kraja srpnja. Do kraja srpnja zaprimljeno je oko 140 različitih prijava.

Sve zaprimljene prijave analizirao je radni tim sačinjen od djelatnika svih upravnih odjela Grada Pazina. Dio prijava izlazi iz financijskih, pravnih ili prostornih okvira malih komunalnih akcija, a dio se odnosi na godišnji program tekućeg održavanja komunalne infrastrukture, pa se o njima neće moći glasati u okviru komunalnih akcija. Ipak, o svakoj zaprimljenoj prijavi građani će na javnoj raspravi dobiti povratnu informaciju u uvodnom dijelu. Rasprava će se potom fokusirati na onaj dio prijava koji se odnosi na same komunalne akcije. Građanke i građani raspravljat će o prioritetima i potrebama kako bi se na kraju došlo do zaključka koju komunalnu akciju smatraju najpotrebnijom za uvrštenje u Proračun Grada Pazina za 2016. godinu.

Javne rasprave održat će se u mjesnim odborima na kojima će građani direktno, glasovanjem, birati male komunalne akcije za koje smatraju da su najpotrebnije u njihovom mjesnom odboru, a koje će se financirati iz gradskog proračuna u 2016. godini.

Prva javna rasprava održat će se u utorak, 15. rujna 2015. godine s početkom u 18.00 sati u prostorijama mjesnog odbora Grdoselo (biračko mjesto) i to za mještane Mjesnog odbora Grdoselo i mjesnog odbora Zarečje zajedno.

Nakon ove Javne rasprave isti dan u 20.00 sati održat će se javna rasprava u mjesnom odboru Kršikla. Predviđeno trajanje svake javne rasprave je 1.30 h.

 

Raspored održavanja javnih rasprava po mjesnim odborima:

DATUM: VRIJEME: RASPRAVA ZA PODRUČJE: MJESTO JAVNE RASPRAVE:
15.9. /utorak u 18:00 h GRDOSELO i ZAREČJE Zgrada  mjesnog odbora Grdoselo
u 20:00 h KRŠIKLA Zgrada mjesnog odbora Kršikla
17.9. /četvrtak u 18:00 h KAŠĆERGA I TRVIŽ Osnovna škola u Kašćergi
u 20:00 h ZAMASK Zgrada mjesnog odbora Zamask
22.9. /utorak u 18:00 h LINDAR Zgrada mjesnog odbora Lindar
u 20:00 h BERAM Zgrada mjesnog odbora Beram
24.9. /četvrtak u 18:00 h HEKI Zgrada mjesnog odbora Heki
u 20:00 h ZABREŽANI Zgrada mjesnog odbora Zabrežani
29.9. /utorak u 18:00 h PAZIN Društveni centar Veli Jože, bivša vojarna
30.9. /srijeda u 18:00 h STARI PAZIN Prostorija mjesnog odbora St. Pazin