Aktivno uključivanje građana u proces donošenja gradskog proračuna
2020. godina
2019. godina
2018. godina
2017. godina
2016. godina
2015. godina
2014. godina
Preuzmi PDF

Pazinke i Pazinci, sudjelujte u donošenju proračuna!

foto1Danas, 17. lipnja 2014. godine, u Velikoj vijećnici pazinske gradske uprave predstavljen je projekt „Pazi(n) proračun!“ na kojem je gradonačelnik Renato Krulčić pozvao građane s područja svih 12 mjesnih odbora grada Pazina da do 31. srpnja mailom ili poštom prijave željene komunalne intervencije za koje smatraju da trebaju ući u proračun za 2015. godinu.

To je prva aktivnost u projektu „Pazi(n), proračun“ koja uključuje građane, a s ciljem da u rujnu 2014. godine sudjeluju na tribinama po mjesnim odborima na kojima će se odlučivati o prioritetima u proračunu. Krulčić je najavio kako će se najesen u svakom mjesnom odboru održati po jedna rasprava, dok će u samom gradskom središtu biti održane njih četiri po gradskim četvrtima.

„Naš glavni cilj je donošenje proračuna na čije su oblikovanje utjecali građani izravno, no prethodno je važno sve dionike educirati o proračunu, o procesu njegovog donošenja i o mogućnostima utjecaja na lokalne politike. Ovo nije samo proračun Grada Pazina, već proračun svih njegovih građana“, rekao je gradonačelnik. Prijedlozi se mogu poslati elektronskim putem, putem pošte te osobnim dolaskom u gradsku upravu.

U sklopu aktivnosti motiviranja i edukacije građana, Suzana Jašić je ispred nositelja projekta, Gonga, predstavila najavni video projekta https://www.youtube.com/watch?v=-R3KNigm0W4&feature=youtu.be, web stranicu o proračunu www.pazin.hr/proracun na kojoj je proračun predstavljen na zanimljivi i pojednostavljen način te forum na kojem će se moći raspravljati on-line: www.ipazin.net/forum.

Nakon rujanskih tribina po mjesnim odborima, održat će se i četiri fokusirane sektorske rasprave te online javne rasprave putem pokrenutog foruma.

Jašić je istaknula kako je cilj rasprava prikupiti mišljenja zainteresirane i stručne javnosti po pojedinim sektorima te formulirati preporuke koje će biti poslane gradonačelniku te vijećnicama i vijećnicima Grada Pazina radi oblikovanja Nacrta i Prijedloga proračuna za 2015. godinu.

„Ovaj projekt naišao je na izuzetnu podršku samog gradonačelnika, gradskih službenika i službenica, a podršku su mu dali i mjesni odbori te gradsko vijeće. U projekt se uključuju i organizacije civilnoga društva, nadamo se odazivu institucija i poduzetnika, odnosno svih lokalnih dionika, kao i to da će i mediji prepoznati značaj ovog, za hrvatske prilike, pionirskog projekta, kako bi se ideja transparentnosti i participativnosti u kreiranju lokalnih politika širila i na druge gradove. Dok neki gradovi imaju velikih problema s transparentnošću i uopće objavom proračuna, Grad Pazin javno objavljuje svoj proračun do pete razine te mu posvećuje zasebnu web stranicu kako bi ga građani bolje razumjeli i sudjelovali u njegovom donošenju. Nadamo se da će tako nešto sve više postati praksom i u drugim gradovima Hrvatske“.

Projekt je financiran iz europskih fondova čija je ukupna vrijednost je 69.243,45 eura, od čega Europska unija sufinancira 85%.

Ured Grada