Aktivno uključivanje građana u proces donošenja gradskog proračuna
2020. godina
2019. godina
2018. godina
2017. godina
2016. godina
2015. godina
2014. godina
Preuzmi PDF

Predstavljen novi ciklus Pazi(n) proračun!: do malih komunalnih akcija preko vijeća mjesnih odbora

Danas, 21. listopada 2020. godine, održana je konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun Maja Stranić Grah predstavili novi ciklus provedbe projekta Pazi(n) proračun!.

Ova, sedma godina provedbe projekta obilježena je neizvjesnom situacijom vezano za epidemiološku situaciju. Zbog posebnih okolnosti, bili smo primorani odgoditi i prilagoditi aktivnosti vezane za projekt.

Projekt se prethodnih godina provodio tako da prethodno informirani građani i građanke šalju svoje prijedloge malih komunalnih akcija ili ih iznose izravno tijekom javnih rasprava nakon čega gradske službe analiziraju zaprimljene prijedloge kako bi sve bilo spremno za javne rasprave po mjesnim odborima na kojima građani mogu raspravljati o svim pitanjima i problemima na području svog mjesnog odbora te potom glasati o realizaciji najpotrebnijih malih komunalnih akcija.

Na ovaj način je od početka provedbe projekta realizirano preko 170 malih komunalnih akcija za provedbu u približnoj vrijednosti koja je i unaprijed definirana – 3,1 mil. kn ukupno.

S obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine nismo u mogućnosti pozvati sve mještane mjesnih odbora na javne rasprave. Unatoč tome rasprave će se održati, ali samo s članovima vijeća mjesnih odbora prema sljedećem rasporedu:

Datum Dan Vrijeme Mjesni odbor Lokacija
20.10. utorak 18.00 Kršikla Prostorije mjesnog odbora Kršikla
20.00 Grdoselo Prostorije mjesnog odbora Grdoselo
22.10. četvrtak 18.00 Zamask Prostorije mjesnog odbora Zamask
20.00 Kašćerga Prostorije mjesnog odbora Kašćerga
27.10. utorak 18.00 Beram Prostorije mjesnog odbora Beram
20.00 Trviž Prostorije mjesnog odbora Trviž
29.10. četvrtak 18.00 Zarečje Prostorije mjesnog odbora Zarečje
20.00 Heki Prostorije mjesnog odbora Heki
03.11. utorak 18.00 Lindar Prostorije mjesnog odbora Lindar
20.00 Zabrežani Prostorije mjesnog odbora Zabrežani
05.11. četvrtak 18.00 Stari Pazin Velika vijećnica Grada Pazina
20.00 Pazin Velika vijećnica Grada Pazina

 

Članovi vijeća mjesnih odbora će glasati o prijedlozima malih komunalnih akcija koji su prikupljeni prijašnjih godina, a do sada nisu provedeni. Također predsjednicima mjesnih odbora dan je rok do 2.10.2020. godine da pošalju do 3 nova prijedloga za koje smatraju da su prioritet na području njihovog mjesnog odbora. Na raspolaganju imaju ukupno 390.000 kn, od čega manji mjesni odbori po 30.000 kn, a Stari Pazin 40.000 kn i Pazin 50.000 kn. Izglasane komunalne akcije uvrstit će se u Prijedlog proračuna koji će se uputiti na usvajanje Gradskom vijeću. Nakon I. čitanja proračuna krajem godine održat će se završna (online) javna rasprava o prijedlogu proračuna.

Pozivaju se svi zainteresirani građani da se informiraju o prijedlozima o kojima će se odlučivati preko web stranice www.pazin.hr gdje će biti objavljene prezentacije s prijedlozima ili preko članova vijeća svog mjesnog odbora te tako utječu na rezultate glasovanja!

Sve informacije o projektu dostupne na https://www.pazin.hr i www.proracun.pazin.hr.

Napomena: Na raspravama će od predstavnika tvrtke RUNE Crow d.o.o. okupljeni članovi vijeća mjesnih odbora biti upoznati s projektom RUNE u sklopu kojeg će tvrtka u naredne tri godine izgraditi ultra brzu širokopojasnu optičku infrastrukturu u ruralnim područjima Primorsko goranske i Istarske županije. Izgradnjom mreže na područjima koja trenutno nisu pokrivena optičkom infrastrukturom, RUNE će pomoći lokalnim samoupravama u postizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020. povezivanjem na novu pristupnu optičku mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps. Sve informacije i upute kako do priključka, provjera dostupnosti na adresi i sl. dostupne su na poveznici: https://www.ruralnetwork.eu/hr/kako-do-prikljucka/