Aktivno uključivanje građana u proces donošenja gradskog proračuna
2020. godina
2019. godina
2018. godina
2017. godina
2016. godina
2015. godina
2014. godina
Preuzmi PDF

U okviru “Pazi(n), proračun”, održana javna rasprava iz područja socijalne skrbi i zdravstva

  • Veća ulaganja za unaprjeđenje kvalitete života starijih osoba
  • Pazin dobiva hospicijsku sobu
  • Uskoro pokretanje poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim poteškoćama; a prostor nekadašnje portirnice i ambulante u bivšoj vojarni kandidiran Ministarstvu socijalne politike i mladih za dnevni centar osoba s posebnim potrebama
  • Nakon 16. listopada Poziv za prijavu javnih potreba organizacija civilnoga društva

foto5Prva u nizu sektorskih rasprava iz projekta Pazi(n), proračun! održana je 9. listopada 2014. u dvorani Istra, u Spomen domu, a privukla je dvadesetak zainteresiranih iz različitih ustanova, organizacija i udruga s područja Grada Pazina.

Raspravu je otvorio moderator Igor Bajok, nakon kojeg je Suzana Jašić iz Gonga istaknula kao je jedan od ciljeva projekta približiti proračun većini građana koji nisu vični njegovom iščitavanju u „Excel“ tablicama, te ga pojednostaviti do te mjere mjere da svima bude razumljiv. Sastavnice Proračuna kao akta približila je Maja Stranić Grah, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun, napomenuvši kako je veliki dio rashoda proračuna već unaprijed definiran. “Za slobodno raspolaganje Gradu ostaje 21,3 milijuna izvornih prihoda, no i tu postoje unaprijed definirani izdaci, kao što su plaće i druga davanja”, rekla je Stranić Grah. Predstavila je proces donošenja proračuna koji svoje konture dobiva na prvom čitanju na Gradskome vijeću prema kojem će ga uputiti gradonačelnik do 15. studenoga ove godine. Konačni tekst Proračuna se izglasava u prosincu, nakon 2. čitanja na Gradskom vijeću. Predstavila je strukturu gradskog proračuna prema upravnim odjelima, od kojih najveći dio „kolača“ iz 2014. godine pripada Upravnom odjelu za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti u iznosu od 48 milijuna kuna.

foto4U nastavku predstavljanja, pročelnica tog odjela, Nevija Srdoč, istaknula je kako se veći dio iznosa odnosi na izgradnju gradsko-školske sportske dvorane. Na sam sektor socijalne skrbi i zdravstva odnosi se 2,4 milijuna kuna, dok se proračunom za 2015. godinu planiraju sredstva za oko 400 tisuća kuna veća od ovogodišnjih. Srdoč je pojasnila koje je rashode moguće unutar Proračuna mijenjati, a koji se od njih odnose na obavezno financiranje sukladno propisima ili ugovorima.

Dio koji se odnosi na obaveze koje definira Zakon o socijalnoj skrbi iznosi 1,7 milijuna kuna, od čega na socijalnu uslugu Pomoć u kući i projekt „Unapređenje kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici na području Grada Pazina“ otpada 1,08 milijuna. Na aktivnosti definirane Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Pazina primjenjuje se 720 tisuća kuna – najveći iznos od 280 tisuća kuna izdvaja se za naknade za novorođenčad te 200 tisuća kuna za sufinanciranje boravka djece u vrtiću. Treća grupa aktivnosti – odnosi se na aktivnosti udruga i organizacija, pri čemu se iz proračuna izdvaja ukupno 381 tisuća kuna za djelovanje Savjetovališta za brak i obitelj, donacije udrugama te projektnu dokumentaciju namijenjenu kapitalnim ulaganjima u socijalne ustanove te preventivne programe.

U raspravi koja je uslijedila, Vinko Cerovac, predsjednik Gradske udruge umirovljenika podsjetio je na statističke podatke koji Pazinštinu svrstavaju u demografski vrlo staro stanovništvo, pri čemu je istaknuo da oko 25% stanovnika ima više od 65 godina. “Po tome smo u vrhu, ne samo u Istri već i u Hrvatskoj”, istaknuo je Cerovac. U svome se govoru referirao i na vrlo mala primanja pazinskih umirovljenika te pritom iznio podatak o tome da njih čak 70% ima mirovine manje od 2.000 kuna. Predstavio je ukratko program Senior Start koji je kandidiran prema europskim fondovima u kojem sudjeluju Grad Pazin i općine Pazinštine pri čemu je naglasak na boljoj izvaninstitucionalnoj skrbi za starije koja je nužna i zbog činjenice da Pazinština nema Doma za starije i nemoćne osobe. Programi dnevnog boravka i pomoći u kući realiziraju se, ali ih je potrebno još nadograđivati. Pročelnica Srdoč složila se, ukazujući i na problem loše prometne povezanosti Pazinštine pa je dio stare populacije vrlo teško obuhvatiti programima.

Marina Lovrinić, voditeljica pazinske ispostave Istarskih domova zdravlja, istaknula je problem ustanove u kojoj radi, koja potječe iz 50-tih i vapi za obnovom, te se referirala na problem financiranja javno-zdravstvenog sustava. “Rješavanje jednog problema, otvara tri nova, trebamo pomoć”, ističe Lovrinić. Istaknula je kako se pazinska ispostava okreće palijativnoj skrbi, a već je izrađen i idejni projekt nadogradnje stacionara u hospicij. Za početak, uredili su jednu hospicijsku sobu u čijem je uređenju pomogao i Grad Pazin.

Boris Demark, predsjednik pazinskoga Gradskog vijeća i ravnatelj Doma za psihički bolesne odrasle osobe Motovun, referirao se na Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, s naglaskom na cjelovitu socijalnu inkluziju i deinstitucionalizaciju, koju bi projekcija gradskog proračuna morala sadržavati. Pritom je pročelnica Srdoč istaknula kako postoje dva županijska prioriteta – razvoj izvaninstitucioalne skrbi za starije osobe te osobe s invaliditetom. Istaknula je dobru suradnju s pazinskim udrugama koje se bave invaliditetom te najavila pokretanje poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama u Pazinu putem pulskog Centra za inkluziju. Također, iznijela je informaciju da je prostor nekadašnje portirnice i ambulante u bivšoj vojarni Veli Jože kandidiran Ministarstvu socijalne politike i mladih s ciljem da postane dnevni centar svih osoba s posebnim potrebama. Na kraju rasprave najavila je raspisivanje Javnog poziva za prijavu programa javnih potreba organizacija civilnog društva, koje će uslijediti nakon sjednice Gradskog vijeća sazvane za 16. listopada.

Na kraju rasprave, Jašić se osvrnula na jednokratnu pomoć za novorođenče u obitelji, više kao mjeru socijalne pomoći, a manje kao poticaj obiteljima. Za potencijalno širenje obitelji najvažnija je gospodarska situacija koja uključuje veće mogućnosti zaposlenja, zarade i veće sigurnosti žena u odlasku porodiljni i povratku na posao. S tim u vezi, pozvala je prisutne na sljedeću javnu raspravu u ponedeljak, 13. listopada, na temu gospodarstva i turizma u Pazinu, s početkom u 18 sati. Dan poslije, 14. listopada, raspravljat će se o kulturi i turizmu, a 21. listopada o području odgoja, obrazovanja i sporta.

Preuzmi prezentaciju s javne rasprave